In de zaal kun je het zo gek nog niet bedenken en het is vast mogelijk te maken. Zo experimenteer ik ook elk jaar met iets anders in de zaal. Hierbij mijn 4 tips/tricks voor in de zaal.
1 – De stick
Het begon allemaal met de aller leukste. Een vet idee van mijn vader wat meteen geprobeerd moest worden. Het gaat hier dan ook om de stick. Wanneer je je backhand neerlegt op de grond en hier een hard schot tegen aan komt wil de bal er nog wel eens lullig onderdoor schieten, je stick gaat klapperen, en je stick wil nog wel eens te schuin naar achteren staan. Maar daar hebben we wat op bedacht. Al jaren speel ik met hetzelfde principe stick. Elke keer als ik een nieuwe zaalstick heb doe ik het weer. Maar wat kun je nou veranderen aan een zaalstick? Nou dat zou ik je eens vertellen. We halen er gewoon een stuk van de haak af 😊 en dan vraag je je af, mag dat? Zo lang de stick aan hoofdstuk 2 van het zaal reglement voldoet dan mag het. En het is nog steeds een doodnormale zaalhockeystick. Zo ziet het er dan uit:
Doordat je backhand volledig plat is leg je je backhand dus makkelijker op de grond en ook dichter op de grond. Zo kunnen er geen ballen meer onderdoor en schuif je makkelijker over de vloer.
Hoe?: Met de ijzerzaag hebben we de punt er af gesneden en (indien van toepassing) de holte met 2 componentenlijm glad afwerken. Hierna even goed alle kantjes vijlen en alles rond maken. Want volgens de KNHB mogen er geen scherpe stukken aan je stick zetten: Zie hoofdstuk 2.5 van het zaal reglement. Een radius van minimaal 3mm is verplicht! Deze J vorm is volgens 2.8 gewoon volledig toegestaan. Voor alle regels goed heel hoofdstuk 2 doorlezen. Dit is een kunststoffen stick. Maar met een houten stick is het nog makkelijker, zagen, vijlen en aflakken met een harde bootlak.

2 – Klompen
Hiermee is het een klein verschil of je OBO hebt of een ander merk. Ik keep met Mercian en hier zit zowel het bandje achterlangs als het achterste bandje van de 2 aan het voorste bandje vast. Of terwijl, je kan niet het voorste bandje weghalen voor meer grip. Voor OBO kan dit wel maar heb je wel een mega oppervlakte aan de voorkant van je voet en je wil wel je klomp op de grond houden i.p.v. alle ballen tegen de voorkant van je tenen krijgen.
Wat ik zelf doe is het voorste bandje afstellen tot een erg losse stand en de achterste lekker strak. Hierdoor kun je het voorste bandje helemaal naar achteren trekken. Wanneer je dit hebt gedaan tape ik ze aan elkaar vast. Hierdoor heb je een groot oppervlakte ‘schoen’ aan de voorkant en sta je niet op een spekglad bandje wat ECHT uitmaakt wil je echt snel weg zijn. Ik glij namelijk nog wel eens weg door mijn voorste bandje bij het rennen van een corner of het verplaatsen naar links of rechts.
Dit ziet er als volgt uit:
Je wil natuurlijk zo snel mogelijk weg zijn, vooral met corners. Ook wil je zo ver mogelijk naar rechts of links kunnen wanneer er word afgeschoven. Grip is dur super belangrijk. Zo is het ook een beetje uitvogelen hoe je nou het meeste grip hebt.

3 Grip
Zoals ik net al zei, grip is voor een keeper het belangrijkste wat je moet hebben. En naast je klompen aanpassen moet er echt nog veel meer gebeuren om optimaal gebruik te maken van de maximale grip. Een bekende is natuurlijk Hairspray.

Haarspray is een makkelijk, kun je van te voren op de onderkant van de schoenen sprayen en klaar. Dit is wel een oplossing voor een erg korte periode. Alleen maar een extraatje als het aan mij ligt.
MUST:
Water, simpel water. Maak de onderkant van je schoenen regelmatig nat. En met regelmatig bedoel ik ook meteen echt om de 3 / 4 minuten? Of wanneer jij denkt geen grip meer te hebben.
Leg een nat doekje naast je goal, achter je goal, in je goal. Voor corners worden je speelsters er ook mega blij van als je een hebt liggen want het is cruciaal. Vochtig, niet kletsnat. Het is niet de bedoeling dat je naderhand een hele plas water achter je goal heb t liggen natuurlijk.
Ik leg hem altijd in mijn goal, en wanneer ze aan het andere kant van het veld zijn of we een corner mee hebben stap ik even op mijn natte doekje, ga even goed over de grond slepen met mijn schoenen om het niet te nat te hebben en check. Grip. Megaveel, maar dus ook steeds van korte duur dus goed nat houden. Wanneer je tijd hebt, ga ervoor. Gebruik een oud doekje, en neem hem overal mee naartoe.

4 – Legguard hoezen of toch niet?
Toen ik 2016/2017 wekelijks in Duisburg trainde stonden de Duitsers me maar vreemd aan te kijken , ik met mijn zaalhoezen. Wel of toch niet ? Het antwoord op die vraag zou voor mij ‘niet’ zijn. Maar dat ligt er inderdaad aan wat voor spullen je hebt en hoe de zaal is. Als je met OBO’s gaat glijden in de zaal dan lig je meteen stil. Mijn Mercian spullen zijn van een ander materiaal gemaakt en ook nog een 14% lichter als al het andere. Maar door het materiaal waar het van gemaakt is, is het voor mij heerlijk glijden zonder hoezen. Maar net even op een andere manier, je wil niet doorglijden maar je moet controle hebben en dat heb ik op deze manier!
Zo werd ik een paar jaar terug in de Hoofdklasse zaal er constant op aangesproken waarom ik in vredesnaam geen hoezen droeg, ik was de enige zonder hoezen. Maar waarom zou ik ze dragen als het zonder nog 10 x beter werkt?

